Història

El Club Pirinenc Andorrà fou creat el 15 d’agost de 1970 responen a les inquiètuds d'unes persones que volien desenvolupar les activitats físiques i esportives de muntanya i més concretament l’excursionisme. L’extensió del sector terciari a Andorra i l’augment del temps lliure permetrien que la relació amb el medi natural s’iniciés en el marc del lleure i de l’esport i no estrictament en el camp professional com havia estat fins aleshores (agricultura i ramaderia).

Va ser fundat a iniciativa de Jaume Saumell Bergada, Manel Anglada, Martí Cerezo i Ernest i Josep Coma. El seu primer president fou Josep Granja Alis fins l’any 1972. Els objectius principals d’aquesta entitat són la pràctica i organització d'activitats i competicions esportives derivades del muntanyisme i l'esquí de fons en el vessant formatiu, lúdic i competitiu. Les disciplines amb més tradició a Andorra i que promociona el CPA són l’esquí de muntanya, l’excursionisme, l’esquí de fons, l’escalada, les raquetes de neu, l’orientació,  etc. D’altra banda el CPA ha intentat sempre vetllar perquè el seu àmbit de pràctica, el medi natural, es conservi en bon estat per tal que en puguin gaudir les generacions futures.

Les principals activitats realitzades, en el camp lúdic i formatiu, i obertes als quasi bé 1000 socis amb que compte l’entitat han sigut des de sempre sortides i cursets de diferents nivells. Aquestes sortides es realitzen, avui en dia, amb guies titulats i amb la possibilitat de llogar material adaptat. Al 1978 el CPA va fer possible que els famosos GR (camins de gran recorregut) passessin per Andorra, creant una connexió entre França i Espanya.

Pel que fa el camp competitiu el CPA ha organitzat en la seva història diverses competitions internacionals: proves de la copa Catalana de curses d'alta muntanya entre el 1990 i 2003; curses i marxes populars en esquí de fons des del 1990 com la “Marxa Andorra Fons”; curses en muntanya com la “Cross Vetical de Prat Primer” des del 2000. Pel que fa l’esquí de muntanya, s’han dut a terme diverses proves de la copa d'espanya entre el 1998 i el 2003; diverses proves de la copa de Europa entre el 1996 i el 2004 com la "Font Blanca - Arcalis” (que al 2008 tornaria ser cursa internacional) i l’organització de la primera prova de la copa del món en la història de l'esquí de muntanya al 2004: “el Trofeu d’Envalira” que també seria “Campionats d’Europa” al 2005. 

El CPA està afiliat a la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) i a la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) per a l’activitat de l’esquí de fons.

Siti web Vicenza